sreda, 8. februar 2023

Kaj to skače čez cesto? 🐸

Leto je spet naokoli in prihajajoče otoplitve bodo prebudile dvoživke. Počasi se bodo začele spomladanske selitve dvoživk na mrestišča, zato jim bomo pomagali, da ne bodo končale po avtomobilskimi gumami. Vabimo vas, da se nam pridružite na postavljanju ograje za dvoživke na Večni poti, več nas bo, hitreje bomo postavili ograjo. 


Letos bomo za valentinovo poskrbeli, da bodo žabe lahko varno prečkale prometno Večno pot. Zbrali se bomo ob 13. uri na parkirišču (46.053327, 14.470139), pridružite pa se nam lahko tudi kasneje. Svojo udeležbo prej sporočite na dvozivke.vecnapot@gmail.com. 

Sporočili bomo tudi, kdaj bomo pričeli z akcijo prenašanja za prostovoljce (odvisno od števila dvoživk).

Na sliki spodaj je prva sekulja (Rana temporaria), ki smo jo našli prejšnji teden, ko je bilo čez dan že topleje, kljub temu da so ponoči temperature še vedno pod ničlo. Bližajo se otoplitve, zato pričakujemo že manjši selitveni val kmalu. Prosimo, da sami dvoživk na Večni poti ne prenašate, saj poleg prenašanja skrbno vodimo evidenco vseh prenešenih dvoživk in nas tako "prikrajšate" za pomembne podatke, ki nam omogočijo spremljanje populacije na tem območju.

 

Foto: David Knez

Ni komentarjev:

Sofinanciranje


Projekt je izveden s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana

 https://www.ljubljana.si/

Akcijo podpirajo tudi: