torek, 22. februar 2022

Začetek akcije 2022

Ograja na Večni poti je postavljena! 💪 Hvala vsem prostovoljcem, ki ste si vzeli čas in nam priskočili na pomoč, da smo ograjo postavili v tako hitrem času.


Foto: Ana Skledar

 
Vsak večer nato potekajo prenašanja s člani našega društva. Prostovoljci se nam z veseljem pridružite, vendar vas prosimo, da sami ne hodite prenašati žabZelo pomemben del te akcije je natančen popis vseh dvoživk na tem območju, saj s tem spremljamo stanje populacije in morda v prihodnje podatke uporabimo za gradnjo podhodov.
 
Prenašanje poteka vsak večer z začetkom ob 20. uri, prostovoljci pa se nam morate vsaj dan prej najaviti na mail dvozivke.vecnapot@gmail.com. S seboj prinesite odsevne jopiče in (čelne) svetilke, organizatorji pa priskrbimo vedra. Dobimo se na asfaltiranem parkirišču NIBa. Se vidimo! 
 

POMEMBNA NAVODILA za učinkovito večerno prenašanje:

Pri prenašanju ne uporabljamo latex rokavic, saj lahko vsebujejo smukec, ki je za dvoživke usoden. Poleg tega si pred prenašanjem ne razkužujemo rok, saj je tudi razkužilo zanje strupeno.
Skupine prostovoljcev hodijo ob varovalni ograji in pobirajo dvoživke, ki jih je ograja zadržala, ter jih dajejo v vedra. Rjave žabe dajemo posebej v vedra s pokrovom, da ne pobegnejo. Krastače, ki imajo strupne žleze, dajemo v vedra ločeno od rjavih žab, da jih ne zastrupimo (za ljudi strup ni nevaren). Dvoživk ne dajemo v žepe, nahrbtnike ali premajhne posodice! Za vsako najdeno dvoživko jasno in glasno sporočimo zapisnikarju, katera vrsta je, katerega spola je in na katerem odseku smo jo našli. To so pomembni podatki, ki omogočajo natančno določitev kritičnih odsekov, kjer bi lahko v prihodnosti postavili podhode. Pobrane dvoživke na koncu v vedrih odnesemo na drugo stran, v gozd za živalskim vrtom in jih izpustimo nekaj deset metrov stran od ceste, da ne bi slučajno zatavale nazaj. Pri pobiranju pazimo na svojo varnost in ne hodimo po cesti.

 

Ni komentarjev:

Sofinanciranje


Projekt je izveden s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana

 https://www.ljubljana.si/

Akcijo podpirajo tudi: